© 2020 By Panorama. All rights reserved.

  • Black YouTube Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Narodno zabavna glasba v akustični jazz preobleki?

Je zvok, ki ne mine. Traja.

Je sozvočje dvoma in prepričanosti, ta dva se zaenkrat razumeta bolje, kot bo samega sebe razumel
poslednji človek, ki bo še dihal prozorni zrak.. V tej galaksiji. V drugi.

Včasih pa sonce sprevidi, da sta z oblakom lahko prijatelja. Odnos njunega prijateljevanja poskrbi, da izmijemo iz sebe vse,
kar ne potrebujemo, le mislili smo, da brez vsega ne zmoremo. Brez njih, ..oh solze. Zakaj po dežju vse izgleda bolje?
Takrat ponovno opazimo in vdihnemo z vsem kar smo..valovanja, lepe ter manj lepe stvari. 

Stihi, ki združujejo. Soneti, ki ne zaustavljajo kitic, pustijo, da teko...  Z razdaljo a vedno z žogo v roki..
jazz ter klasika..vaši šopki divjih orhidej.

Njihov program zajema avtorje kot so: Slavko Avsenik, Lojze Slak, Franc Mihelič, Modrijani ter drugi,
kateri so stkali topel plašč slovenski narodnozabavni glasbeni zgodovini.

Ostal bo le spomin.

Blaž Jurjevčič (pianist)

Rojen 1965 v Ljubljani. Klavirja se je učil na jazz oddelku srednje glasbene šole v Ljubljani. Z jazzom se je začel profesionalno ukvarjati, ko se je leta 1993 pridružil dixieland skupini Greentown Jazz band, s katerim je gostoval na jazz festivalih po Nemčiji in ZDA. Istočasno je bil tudi na daljši turneji po ZDA z New Swing kvartetom (Oto Pestner), s katerim je sodeloval tudi kasneje. 

Od leta 1999 je redno zaposlen v Big Bandu RTV Slovenija kot pianist in eden glavnih solistov, kjer sodeluje z jazz glasbeniki, kot so: Herb Pomeroy,  Maria Schneider, Bobby Shew, Michael Abene, Diane Shuur, Bob Mintzer, John Riley, Duško Gojković, Lee Harper in Peter Erskine. V manjših jazz zasedbah je sodeloval na jazz festivalu v Ljubljani (Petar Ugrin kvintet) in v drugih manjših zasedbah z glasbeniki kot so Primož Grašič, Miro Kadoič, Stjepko Gut, Sašo Nestorovič, Douglas Sides, Domagoj Ralašič, Daniele D'Agaro in drugi. Je nepogrešljiv studijski glasbenik, ki sodeluje s številnimi pevci, (Alenka Godec, Darja Švajger, Ditka Haberl, Elda Viler, Ana Soklič, Nuška Drašček, Oto Pestner in drugi),

Z Alenko Godec se pojavlja tudi kot avtor, prisoten je tudi na več kot 80 ploščah najrazličnejših glasbenih zvrsti, ki zajemajo poleg jazza tudi popularno glasbo. 
Album, ki ga je leta 1995 posnel s sopranistko, primadono splitske opere Cynthio Hansell-Bakić THE LADY SINGS JAZZ, ki je izšel pri Croatia Records, je bil nominiran za Hrvaško diskografsko nagrado Porin.

Ana Soklič

Glasbenico in avtorico Ano Soklič označujejo za izjemno rahločutno interpretinjo. V letu 2014 je razprodala samostojni koncert na Veneto jazz festivalu v Veneziji, ob boku svetovno priznanih jazz imen kot so Keith Jarred, Cassandra Wilson ter Chick Corea. V letu 2017 je gostovala v Dubaju, v Neaplju, v Monacu in s svojimi avtorskimi skladbami skupaj s simfoničnim orkestrom Marco Polo nastopila v amfiteatru (Lignano - Sabbiadoro (IT). Pela je tudi z znamenitim gospel zborom iz New Yorka (Harlem gospel choir), V mesecu decembru preteklega leta pa je, skupaj z Big bandom HRT, razprodala samostojni koncert v Zagrebu.

Za seboj ima nastope s plesnim in simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, kakor tudi več koncertov v manjši zasedbi. Ti koncerti so ji najljubši, saj je stik s publiko najbolj pristen in intimen. V njenem repertoarju najdemo velika imena na področju jazza, soula, bluesa, glasbe, ki "pripoveduje". Ne podcenjuje niti popa, za katerega meni, da ravno tako kot ostali žanri, zahteva in omogoča vokalistu vsebinsko in angažirano interpretacijo. Kot avtor, želi ljudem prikazati kraje, katerih ljudje ne pričakujejo, sama pravi, "to je popolna svoboda izražanja.“

Glasba je za njo način življenja, prednost daje igranju in petju v živo, kjer ni prostora za manipuliranje, saj vsa moč interpretacije pride neposredno do poslušalca.